Pasen 1985

Op Pasen (en Nieuwjaar) moet ik altijd terugdenken aan vroeger. Op die hoogdagen stond er steevast een bezoek aan mijn grootouders aan moeders kant op het programma. Dit jaar werd de Ronde van Vlaanderen ook weer op Pasen gereden en elke keer dat beiden samenvallen moet ik terugdenken aan paaszondag 1985.

Samen met mijn grootvader zag ik die dag Eric Vanderaerden de Ronde winnen die later door de wielerkenners als ‘episch’ zou bestempeld worden vanwege de barslechte weersomstandigheden. Ik zat op de lange divan in de living of de eerste plaats zoals mijn grootouders die noemden. Die werd alleen gebruikt op feestdagen of bij bezoek. Ik zat kort bij het kleine beeldschermpje, rechts in de hoek. Of het kleur of zwart-wit was weet ik niet meer, maar klein was het toestel zeker. Mijn grootvader zat in ‘zijn’ zetel aan de andere kant van de kamer. Tussen ons in stond de vitrinekast met het beste servies. Het is een beeld dat tot aan het eind van mijn dagen met Pasen zal verbonden zijn.

Een andere herinnering aan de paaszondagen uit mijn jeugd is de rijkgevulde feestdis met grootmoeders keuken. Er was altijd veel te veel eten. Mijn oma had zo’n schrik dat we met honger van tafel zouden gaan. Het tegendeel was meestal waar. Elke feestdag was het menu hetzelfde, maar dat deerde ons niet.
We begonnen met een aperitief met TUC-koekjes, daarna tomatensoep met zelfgedraaide balletjes gevolgd door een bordje van zalm en heilbot. Het hoofdgerecht was rosbief en varkensgebraad met bloemkool en boontjes uit de eigen moestuin. En ja, daarbij dan heel veel kroketten. Niets fancy, heel eenvoudige keuken en superlekker. En altijd veel te veel. Want het hoofdgerecht was nog niet aan verteren toe of daar kwamen de taarten: rijsttaart, fruittaart of gebakjes. Mijn grootmoeder wist wat lekker was, dat is een feit dat zeker is. En om 18u haalde ze de zakken pistolets en pistolets boven gevolgd door het rozenbrood. Kwestie dat we niet met honger naar huis zouden gaan.

Ik mis die dagen. Mijn grootouders zijn overleden in 2006 en 2009. Maar de herinneringen zijn springlevend. Ik heb me alvast één ding voorgenomen. Wanneer ik verhuisd ben naar mijn appartement maak ik van die feestdagen terug hoogdagen. Dan breng ik grootmoeders keuken terug tot leven: rosbief en varkensgebraad à volonté en ja ook met kroketten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.