Ik ga tegenwoordig slapen met Antony Hopkins in mijn oren..

De voorbije vier maanden, misschien al langer, sliep ik verschrikkelijk slecht. Waren het de vele opeenvolgende deadlines? Mijn overvol werk- en studieprogramma? Of gewoon omdat ik weer eens over mijn grenzen gegaan was? Ik weet het echt. Maar feit was dat ik midden in de nacht, rond een uur of drie, klaarwakker was. En dat is nu al enkele nachten voorbij. Ik haal de wekker van 6:30 terug. Hoe? Met hulp van Anthony Hopkins.

Video van de voorstelling van And The Walz Goes On in Wenen in 2011.

Weinigen weten dat Hopkins, voor hij acteur werd, muzikant en componist was. Hij componeerde op zijn 26ste een echte wals. Het is via het YouTube-kanaal van André Rieu dat ik hem heb ontdekt . Hopkins had de wals gecomponeerd, maar zelf nooit horen spelen. Wanneer hij en zijn vrouw Rieu zagen optreden met zijn Johann Strauss Orchestra besloten ze hem te contacteren met de vraag of hij Hopkins’ wals wilde spelen.

Anthony Hopkins en zijn echtgenote op het moment dat de eerste noten van zijn wals weerklinken (bron: video van de voorstelling).

Rieu vroeg en kreeg de handgeschreven partituur en arrangeerde het stuk voor zijn orkest. In 2011 speelde hij “And the Waltz Goes On” voor het eerst in Wenen, in het bijzijn van Anthony Hopkins en diens vrouw. Wanneer de eerste noten van de wals weerklinken zijn beiden erg geëmotioneerd. Ik kreeg al kippenvel in zijn plaats toen ik het stuk voor het eerst hoorde. Doorwinterde critici van klassieke muziek hadden kritiek op de schijnbare imperfecties in de wals. Maar mijn amateuristische, aan walsen verslaafde oren horen daar niets van. Ik vind hem super!

Anthony Hopkins’ wals is ook echt zoals Rieu hem omschrijft in de video van de voorstelling: fabuleus, spannend, romantisch, pakkend en filmisch. En ik kom er elke avond zalig mee tot rust. De “Second Walz” van Shostakovich en Hopkins’ “And the Walz Goes On verjagen elke avond alle stress uit mijn lijf. En begin ik weer te hopen om ooit weer eens te kunnen walsen zoals op mijn achttiende.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.