I am a skipper :-)

Ik ben niet langer skipper-to-be maar skipper. Op 8 oktober 2020 trok ik naar de FOD Mobiliteit in Brussel om er drie examens af te leggen voor het beperkt stuurbrevet, het algemeen stuurbrevet en Yachtman. Mijn doel was om zeker de twee eerste te behalen. En dat is me gelukt. Mijn Algemeen Stuurbrevet viel vorige week in de brievenbus. Het brevet van Yachtman haalde ik nipt niet. Ik was wel geslaagd op het examen, maar behaalde op één onderdeel niet de noodzakelijke 60%.
Dat wordt dus herkansen in 2021. Dit jaar lukt niet meer. Alle examenmomenten zijn immers volgeboekt.

Kompaskoersen uitzetten op de kaart is vaste kost in de opleiding Stuurbrevet.

De zelfstudie heb ik al snel laten varen. Uiteindelijk heb ik me ingeschreven in een cursus van de Vlaamse Vaarschool. Gedurende drie zaterdagen kreeg ik een grondige opfrissing van alle reglementen en ook het navigeren kreeg ik opnieuw in de vingers. Op 21 september heb ik een dag gevaren met de boot van vrienden en voor alle zekerheid volgde ik nog een praktijkcursus bij dezelfde vaarschool. Om je brevet te kunnen behalen moet je namelijk niet alleen slagen voor de theorie, maar ook 6u praktijkervaring kunnen voorleggen via een vaarschool of 12u met een skipper die het brevet al heeft. Ik speelde dus op veilig door ze twee te doen.

Nu mijn Stuurbrevet is aangekomen, kon ik meteen ook mijn ICC (International Certificate for operators of pleasure Craft) aanvragen. Dit bijkomend kaartje wordt internationaal erkend en laat toe om in het buitenland een zeiljacht te huren. Het is een bewijs van bekwaamheid. Eens je het Algemeen Stuurbrevet hebt kan je het ICC aanvragen voor motor- en zeilboten. Dat wist ik niet en was eigenlijk een leuke meevaller. Ik dacht namelijk dat ik voor het zeilbewijs het brevet van Yachtman moest hebben. Niet dus. Voor het ICC volstaat het dat je op eer verklaart dat je kan zeilen, zeilschool gevolgd hebt of geregeld gaat zeilen. Ik kan effectief zeilen, maar ik vraag me af hoeveel volk dat aanduidt zonder ooit echt zelf gezeild te hebben.

Ook al heb ik nu dat ICC, toch zal ik volgend jaar het Yachtman-examen opnieuw doen. Ik wil sowieso Yachtman, Dayskipper en Yachtskipper (meerdaagse tochten) behalen. Maar dat zijn alvast goede voornemens voor 2021.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.