Het mag wat meer worden dan wat roepen aan de zijlijn…

Sinds mijn burn-out lees ik veel meer de kranten. Voordien kwam ik vaak niet verder dan de titels en de inleiding. Geen tijd. Tussen het afstandsonderwijs en het verbeterwerk van alle digitale denkwerk van leerlingen door verslind ik tegenwoordig alle krantensites. Dat mijn schermtijd daardoor piekt neem ik er even bij.

Ik lees vooral artikels over initiatieven die het na deze coronacrisis anders aangepakt willen zien. Een tijdje terug stuurde ik een mail naar de KU-Leuven met de vraag waar de universiteiten bleven in het #beternacorona-debat. Intussen zag ik verschillende opinies verschijnen. In Le Soir van vorige zaterdag las ik een kort artikel over een blijkbaar zeer breed universitair initiatief. In de Vlaamse kranten vond ik er niets van terug. Zelfs in De Morgen (die ik online uitpluis) heb ik het niet gevonden, terwijl ze in het persbericht wel als ‘confirmed published’ staan.

Waarover gaat het?

Op de site www.democratizingwork.org publiceerden 3 academici in mei 2020 een manifest over arbeid en vooral over de ontmarkting van arbeid. De drie wetenschappers: Isabelle Ferreras, Dominique Méda en Julie Battilana delen een blijvende interesse in democratische en duurzame manieren van werken en organiseren die afwijken van het model van aandeelhouderswaarde-maximalisatie. Het initiatief kwam voort uit hun wil om inzichten te geven op het gebied van gezondheid, klimaat, economie en politiek leven. De drie academici schreven vanop afstand samen een opinie over wat we van deze pandemie kunnen/moeten leren over de specifieke kwestie van werk.
Hun doel was om – duidelijk en dringend – de kernboodschap te noemen die ze zagen ontstaan: “Het is tijd om bedrijven te democratiseren, werk te decommodificeren en het milieu te saneren”.

Ik vind zo’n initiatieven super, maar het mag wat mij betreft wel wat meer worden dan roepen aan de zijlijn naar politici die toch alleen maar uit zijn op ideeën waarmee ze vooral kunnen scoren. Het populistische karakter dat onze politiek vandaag heeft, laat diepgaande inhoudelijke denkprocessen als dit niet toe. Als het niet in één one-liner kan, dan interesseert het de meeste niet. Vandaar dat ik hoop dat deze academici ook met zeer concrete maatregelen voor de pinnen gaan komen.

Ik heb de volledige Nederlandstalige tekst van hun manifest hieronder gezet:

ARBEID: MEER DEMOCRATIE, MINDER MARKT, MEER MILIEUHERSTEL

Werknemers zijn zoveel meer dan “middelen”. Dit is een van de centrale lessen van de huidige crisis. De zorg voor zieken; de aanvoer van medicijnen; het werk in supermarkten – de mensen die het leven in stand houden gedurende de COVID-19-pandemie zijn het levende bewijs dat arbeid geen koopwaar is.
De menselijke gezondheid en de zorg voor de meest kwetsbaren kan niet alleen door marktkrachten worden geregeld, omdat we dan het risico lopen dat er nog meer doden vallen. Hoe kunnen we deze onaanvaardbare situatie voorkomen? Door werknemers te betrekken bij beslissingen over het werk – door bedrijven te democratiseren. Door arbeid te “ontmarkten” – dit wil zeggen: het niet langer als koopwaar te beschouwen, en iedereen nuttige jobs te garanderen. Deze veranderingen zullen de waardigheid van alle burgers beschermen en helpen ons leven op deze planeet te waarborgen.

Waarom democratiseren? Elke ochtend staan mannen en vrouwen op en werken ten dienste van wie in quarantaine kan blijven. De waardigheid van hun werk blijkt uit de term “essentiële werker”. Die term onthult ook een belangrijk feit dat het kapitalisme altijd heeft geprobeerd onzichtbaar te maken door hen “human resources” te noemen. Maar de mens is niet één van de vele middelen. Zonder arbeidsinvesteerders zou er geen productie zijn, geen diensten, geen bedrijven.

Elke ochtend staan mannen en vrouwen op om vanuit huis te werken voor hun organisaties. Ze werken vaak tot diep in de nacht. Voor degenen die denken dat werknemers toezicht en externe discipline nodig hebben, bewijzen ze het tegendeel. Zij tonen dag en nacht aan dat werknemers niet net als andere stakeholders zijn: zij hebben de sleutels in handen tot het succes van hun werkgever. Zij vormen de kern van het bedrijf, maar zijn desondanks meestal uitgesloten van bestuursdeelname – een recht dat door kapitaalinvesteerders wordt gemonopoliseerd.  

De vertegenwoordiging van arbeidsinvesteerders op het werk bestaat in Europa al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, via ondernemingsraden. Toch hebben deze vertegenwoordigende organen beperkte inspraak en zijn ze ondergeschikt aan de keuzes van het management dat door de aandeelhouders wordt aangesteld. Ze zijn niet in staat geweest om de zelfbedruipende kapitaalaccumulatie en milieuvernietiging tegen te houden. Deze organen zouden nu soortgelijke rechten moeten krijgen als dewelke door de raden van bestuur worden uitgeoefend. Het topmanagement zou verplicht kunnen worden om een dubbele meerderheid te verkrijgen, zowel van vertegenwoordigers van werknemers als van aandeelhouders. Kwesties als de keuze van een CEO, het bepalen van belangrijke strategieën en de verdeling van winst zijn te belangrijk om alleen aan aandeelhouders over te laten. Een persoonlijke investering van arbeid – dat wil zeggen, van je lichaam en geest, je gezondheid, je eigen leven – vergt het collectieve recht om mee te beslissingen.

Waarom ontmarkten? Deze crisis toont ook aan dat arbeid niet als koopwaar mag worden behandeld. Jarenlang zijn jobs in de gezondheidssector onderworpen geweest aan het leidende beginsel van rentabiliteit; vandaag de dag laat de pandemie zien hoezeer dit beginsel ons blind heeft gemaakt. Bepaalde strategische en collectieve behoeften moeten gewoonweg immuun worden gemaakt voor dergelijke overwegingen. Winstgevendheid is een ondraaglijke maatstaf als het gaat om onze gezondheid en ons leven op deze planeet.

Het ontmarkten van arbeid betekent dat bepaalde sectoren niet volgens het markprincipe georganiseerd worden, en dat iedereen toegang heeft tot waardig werk. Dat kan door een werkgelegenheidsgarantie. Gegarandeerde werkgelegenheid zou regeringen in staat stellen om waardig werk te leveren en tegelijkertijd bij te dragen aan ecologische duurzaamheid. De Europese Unie moet een dergelijk project in haar Green Deal opnemen. Een herziening van de missie van de Europese Centrale Bank, zodat zij dit programma kan financieren, zou het een legitieme plaats geven in het leven van elke burger van de EU.

Milieuherstel. Als onze overheden in de huidige crisis ingrijpen om bedrijven te redden, dan moeten ze hun hulp aan bedrijven afhankelijk maken van veranderingen. Naast de strenge milieunormen moeten bedrijven ook aan bepaalde voorwaarden van intern democratisch bestuur voldoen. We hebben meer dan genoeg tijd gehad om te zien wat er gebeurt als arbeid, de planeet en kapitaalwinsten in het huidige systeem tegen elkaar worden afgewogen: arbeid en de planeet verliezen altijd. Sociaal- of coöperatieve bedrijven streven hybride doelen na die rekening houden met financiële, sociale en ecologische overwegingen, en ontwikkelen democratisch intern bestuur: zij laten het potentieel van dergelijke veranderingen al zien.

Laten we onszelf niet langer voor de gek houden: de meeste kapitaalinvesteerders bekommeren zich niet om de waardigheid van de arbeidsinvesteerders en leiden niet de strijd tegen de milieuramp. Een andere optie is mogelijk. Democratisering van de bedrijven; arbeid ontmarkten; en ophouden om mensen als hulpbronnen te behandelen, zodat we ons samen kunnen richten op het beschermen van het leven op deze planeet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.