Keren we echt terug naar die ratrace?

Tussen alle denktanks, expertgroepen en geflopte maar goedbedoelde persconferenties die al de revue gepaseerd zijn vind ik eigenlijk geen enkele instantie die zich buigt over een vraag die ik mezelf stel: “Moeten we na corona echt terug naar de ratrace die door corona zo bruusk op pauze werd gezet?”

Gelukkig is deze wereldwijde crisis geen tabula rasa, zoals na een wereldoorlog en blijven onze huizen en instituten recht. Het baart me wel zorgen dat onze beleidsmakers er blijkbaar alles voor over hebben om na corona terug te keren naar de business as usual van daarvoor. Gaan we nu echt deze gedwongen pauze zo beschouwen? Als een pauze (weliswaar eentje met serieuze gevolgen op sociaal en economisch vlak), maar toch als een pauze? Want dat is het als we halsstarrig terugkeren naar de pre-corona periode. 

Het ligt wellicht aan destudie geschiedenis die ik momenteel als 44-jarige Germanist en ex-burnouter volg aan de KUL, maar ik vrees dat we het ons over enkele jaren zullen beklagen dat we vandaag de kans niet gegrepen hebben om lessen te trekken en het beter te doen, dat we bijgevolg deze periode als een crisis zullen parkeren in het rijtje van zoveel andere en ze vooral als een als een historisch gemiste kans. 

Ik herstel van een gitzwarte burn-out was en het was ook een gedwongen pauze. Maar hij leverde me wel weer een kwaliteitsvoller leven op en liet me mijn roots terug herontdekken: talen, geschiedenis en lesgeven, waardoor ik vandaag een zeer gelukkige zij-instromer ven. Vele lotgenoten denken nu ook zo. Ik zie corona als een burn-out van onze maatschappij. De mallemolen van altijd maar “meer en meer” en “nooit genoeg” werd gestopt door een onzichtbaar virus. We liggen grotendeels stil of leven op z’n minst op een veel trager tempo. De grootste fout die je kan maken in of na een bunr-out is simpel terug te keren naar het leven van ervoor. Ik kan het weten. Ik heb die fout namelijk 2x gemaakt en ben er telkens nog slechter uitgekomen.

Onder de mediaradar hoor ik veel gelijkaardige stemmen, maar is er dan nergens een instantie die de heren politici in Brussel op z’n Louis Paul Boons een geweten kan schoppen? Die nadenkt over hoe we na deze (niet zo) kleine oorlog, toch onze welvaart en (herwonnen) levenskwaliteit in stand kunnen houden zonder terug in een economie van de eeuwige groei en die keiharde ratrace van uitersten terecht te komen?

Heel wat mensen hebben nu ‘in hun kot’ de kwaliteit van een rustiger leven herondekt. Vele herwaarderen dingen die tot voor kort heel vanzelfsprekend waren. Alles wat vanzelfsprekend was, wordt nu meer gewaardeerd. Plots zijn beoefenaars van voorheen zeer vanzelfsprekende jobs helden van de dag: dokters, verplegers, zorgverleners, de mannen van de vuilkar, de buschauffeurs, …. . Plots heeft Venetië terug blauwe kanalen, zien de Nepalezen voor het eerst terug de toppen van de Himalaya zonder smogwolken, zien wij onze eigen luchtkwaliteit zuiverder worden, enzovoort. Dankzij die nieuwe helden (die er eigenlijk altijd geweest zijn) onze basiseconomie verder zonder stilstaand verkeer, gaat het leerproces in de scholen ook door, enz… We leven verder, momenteel in moeilijke en voor velen zeer moeilijke omstandigheden met vele menselijke offers, zowel sociaal als economisch. Maar belangrijke pijnpunten zijn in vele domeinen komen bovendrijven, in de eerste plaats in onze gezondheidszorg en ouderenzorg. Laat ons daar dan iets aan doen, zodat die offers die nu gebracht zijn niet voor niks zijn geweest. 

Ik ben maar een nederige deels opgebrande idealist, maar volgens mij zijn er drie wegen uit deze coronacris. Een eerste is de weg naar vroeger, de ratrace, de economie in functie van marges en groei. Een tweede weg is dat er nu een alle strekkingen overschrijdend initiatief gestart wordt dat tegenstellingen overstijgt en de economie hervormt naar een economie voor de mens. En de derde is de weg naar nog meer extremen, waarin de particratie zich nog verder kapotregeert, alles nog verder blokkeert in dit land. 

 Een expertengroep, denktank of wat het ook mag wezen die zich daarover buigt lijkt me vandaag geen overbodige luxe. Een groep mensen die los van politieke strekkingen een objectieve evaluatie maken. Niet over hoe de politici de crisis hebben aangepakt. Laat die jongens zichzelf maar evalueren. Ik heb persoonlijk zelf geen hoge pet meer op van de politieke generatie (dan nog grotendeels mijn generatie) na het beschamende debacle van de vorming van Wilmes II. We hebben nood aan een generatie politici die zichzelf kan en druft te  overstijgen, boven hun partijgrenzen heen, want de particratie lijkt me nu wel volledig door het ijs gezakt. Ik doel op een evaluatie van de pijnpunten die corona maatschappelijk bloot heeft gelegd. Een onafhankelijke groep die een soort maatschappelijk witboek maakt en een nieuw maatschappelijk nulpunt creeërt met nieuwe prioriteiten en mogelijke oplossingen en wegen naar die oplossingen, los van de invloeden van allerhande lobbygroepen, los van tegenstellingen die in de geschiedenisboeken horen.

 
Daar zit ik dus op te wachten. Ik heb misschien teveel Thomas More gelezen, maar me dunkt dat dit helemaal geen utopie is. Me denkt dat het mogelijk zijn om nu te zeggen: “Kijk, we laten het verleden voor wat het is. We zetten de tellers op nul. We kijken wat werkte en dat houden we, wat niet werkte, verkeerd of overbodig bleek, dat passen we aan. En dat we dat doen zonder te kijken van wie het voorstel komt. De centrale prioriteit, het middelpunt is de mens. We zetten de mens terug centraal en niet het geld, niet de winstmarges en nog minder het grote eigen gelijk. Iedereen als deel van en deel voor het geheel. De mens moet terug het doel van de samenleving zijn. Geld, politiek, economie mog nog enkel een middel zijn in plaats van een doel op zich.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.