Springtij

Het was vandaag springtij. Zon, maan en aarde staan op één lijn en trekken met alle kracht ons zeepeil en de rivierstanden naar een hoger niveau. Ik moest denken aan mijn eigen ‘energie-getij’. Dat is ook op z’n best als tijd en energie op één lijn staan. Als mijn hoog energiepeil samenvalt met veel beschikbare tijd, dan ben ik weer zo productief als weleer.

Spingtij is zeldzaam in de natuur, mijn springtij ook. Vandaag moet mijn opgeladen energie (lees: de momenten dat ik echt uitgeslapen ben) samenvallen met een slot vrije tijd om echt iets te kunnen presteren. Momenteel speel ik het klaar dat hoogtij te doen samenvallen op dagen en momenten dat ik les moet geven. Maar dat betekent dat op de momenten dat ik zelf les volg en moet studeren meestal laagtij is. Echt geconcentreerd twee onafgebroken les volgen is een echt huzarenstukje. A fond blokken voor examens en examen afleggen is bijna doodtij.

De voorbije zittijd heb ik mezelf weer even leren kennen. Studeren zoals vroeger lukte me amper, terwijl ik toch twee weken kerstvakantie had. Ik was veel te moe om goed te kunnen studeren. Tegen dat het examen er aan kwam was mijn energiepeil opnieuw serieus gedaald want ik had er tegen dan alweer drie weken voor de klas opzitten. Uiteindelijk slaagde ik toch op mijn examen Middeleeuwen. Veel te weinig naar mijn zin, maar wel exact wat ik voorspeld had: juist genoeg om te slagen.

Ik ben traag geworden… Meer dan 2 uur aan mijn voorbereiding en dan 1 uur aan mijn effectief schriftelijk examen geschreven. Ik kreeg op dat uur alleen gewoon geen – naar mijn normen – degelijke tekst op papier. Na twee uur was mijn licht al uitgegaan waardoor ik maar de helft van mijn argumenten deftig heb kunnen verwerken. Had ik het mondeling kunnen doen, had ik mogelijk wel meer gescoord. Denk ik.

Werken en studeren valt me zwaarder dan ik gedacht had. Mijn grijze cellen draaien precies toch niet meer zo als voorheen. Vraag me af of die mentale kracht full force gaat terugkomen. Tijd voor bezinning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.