Vrijdag de dertiende

Op een dag als deze vind ik het jammer dat ik geen geschiedenisles kan geven. Als er iets is wat ik heel graag doe is het mijn leerlingen de oorsprong verklaren van dingen die ze hun hedendaagse leven denken of doen, om hen zo het belang van het vak geschiedenis te duiden.
Vrijdag de dertiende is zo’n ideale dag.

Het bijgeloof dat vrijdag de dertiende ongeluk brengt is alom bekend in onze maatschappij en het kent ook vele oorsprongen:

  • Christus werd op een vrijdag gekruisigd
  • De Romeinen spraken recht op vrijdag
  • De Noorse kwaadaardige god Loki komt als dertiende gast niet opdagen voor een feest en dompelt de aarde in rouw en ongeluk

Mijn favoriete verklaring situeert zich – hoe kan het ook anders – in de Middeleeuwen. Op vrijdag 13 oktober 1307 werden in Frankrijk op bevel van Filips de Schone alle ridders van de Orde van de Tempeliers opgepakt wegens ketterij, op aangeven van paus Clemens V. Ongeveer 2000 Tempeliers werden gearresteerd, waaronder ook de grootmeester Jacques de Molay. De heel orde werd opgedoekt en hun bezittingen werden aangeslagen door de Franse koning die op die manier zijn lege schatkist kon aanvullen. Het verhaal is natuurlijk veel uitgebreider en complexer maar is één van die stories die mijn interesse voor de Middeleeuwen heeft aangewakkerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.