De magie van de Camino

Op een doordeweekse morgen kwam hij ter sprake aan de ontbijttafel. In een gesprek over een B&B waar de nicht van mijn moeder op vakantie ging in Spanje en die langs de Route zou liggen.

De route is die naar Santiago de Compostela. De Camino.

Het fenomeen ‘bedevaart’ heb ik altijd iets bijzonder gevonden. Mensen die elk om hun eigen reden op stap gaan. In mijn vorig leven heb ik veel bedevaarders zien toekomen in mijn geboortestad, heb ik er met veel gesproken. En allemaal vertelden ze hetzelfde: aankomen is een belangrijk moment, maar de reis er naartoe is veel belangrijker en veel ingrijpender.

Het fenomeen trok me vroeger vooral aan vanuit pragmatische rol als voorzitter en heroprichter van de Broederschap van OLV-Halle. Het interesseerde me vooralsnog niet inhoudelijk, nooit echt als iets dat ik ooit zelf zou willen doen. Want ik ben nu niet bepaald een gelovig iemand.

Maar het idee laat me niet los. En ik ben veel beginnen lezen over de camino en de verschillende routers naar Compostela. En ik volg nu al enkele weken de hashtag #camino op Instagram.

De Camino straalt een zeker magie uit die ik vroeger nooit opmerkte of raakte. Wandelen op een pad waar duizenden je voor zijn gegaan. Langs historische plaatsen vol verhalen. Alleen onderweg met jezelf, nadenken, afzien, genieten, …

Hoe meer ik er over lees, des te meer goesting ik krijg om mijn bottines aan te trekken en te vertrekken. Niet met een bepaald doel voor ogen, maar gewoon omdat ik het wil doen.

Ik heb me aangesloten bij het Vlaams Compostelagenootschap. Misschien iets voor volgende zomervakantie.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.