Evenwicht en contentement

Toegegeven. Deze titel heb ik ‘geleend’ bij Eva, een lotgenote en studiegenote die enkele jaren terug een zware burn out overleefde. Zo zie je maar dat er ook goede dingen aan een burn out hangen. Zonder deze crisis had ik wellicht nu geen contact met Eva gehad. “Evenwicht en contentement” is een baseline van haar blog. En vanaf dag 1 dat ik haar blog herontdekte heeft die baseline me enorm aangesproken.

Ik vind hem tekstueel mooi (en vooral goed gevonden) en ook inhoudelijk. Ik vind dat nu nog steeds, maar na de voorbije week en de coaching van deze voormiddag vind ik hem niet alleen mooi en goed gevonden, ik begrijp hem ook. Want evenwicht en contentement is nu net waarnaar – denk ik – iedere burn outer op zoek is. Alleen, als je in de begindagen van je herstelproces overal leest dat je terug het evenwicht moet vinden in jezelf dan blijft dat in de meeste gevallen héél abstract.
Voor mij toch althans.

Het mooie aan de coaching die ik nu gedurende 7 weken volg is dat die net inwerkt op dat evenwicht, op je energiebalans. Elke sessie begint met de status van mijn persoonlijke energiebalans op 4 verschillende soorten energie: Fysieke Energie, Mentale Energie, Sociale Energie en Emotionele Energie. Die 4 energiebronnen moeten opgeladen en vooral in evenwicht zijn.

Door mij er in de praktijk zo over te laten nadenken door verschillende oefeningen en een serieuze introspectie (waar ik bij momenten fysiek echt mottig van werd), heeft mijn coach me geholpen in te zien hoe die 4 energiebronnen met en ook tegen mekaar kunnen werken. Het zijn voor mij nu 4 onderdelen van mijn persoonlijkheid die mijn denken en doen bepalen. Als ik nu in een situatie kom, zowel negatief als positief, dan weet ik waar dat gevoel vandaan komt en kan ik er naar handelen.

Weten waar het probleem is en weten wat je er aan kan doen is de helft van de oplossing. En daar zit ik nà vandaag in mijn herstelproces. In de helft en misschien er al net ietsje over. Positive thinking 🙂

PS: met dank aan Eva voor het even lenen van je baseline 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.