Terug naar school… als student èn leerkracht

Na een weekend zwaar twijfelen en stressen aan 200 per uur heb ik deze middag de knoop doorgehakt. Vanaf volgende maandag keer ik terug in de werkende klasse. Als leerkracht Nederlands in de eerste graad A. In één klas. 6 uur per week. Ik ga het combineren met mijn deeltijdse studie Geschiedenis in Leuven.

Wat deed me zo stressen? Simpel: ik was bang:

 • om te hervallen in oude valkuilen, dat ik weer overal ‘ja’ op zou zeggen
 • dat ik de job aan zou nemen puur om een inkomen te hebben, uit de druk van buitenaf
 • dat het te vroeg zou zijn, dat ik fysiek zou hervallen
 • dat ik het mentaal niet zou aankunnen en crashen
 • dat ik ‘ja’ zou zeggen omdat ik dan weer ergens bij hoor
 • dat ik ‘ja’ zou zeggen om de school en de leerlingen te helpen
 • dat ik zou falen en dan weer mensen moet ontgoochelen, dat er dan weer kwaad zullen zijn op mij.

Mijn huisdokter hielp me deze middag over deze drempels door mij te wijzen op de PRO’s waarvoor ik de job wel mag aannemen:

 • Het is normaal dat ik bang ben. Maar door nieuwe inzichten over mijn eigen denken en functioneren sta ik er sterker voor dan enkele maanden geleden. Het zou pas vreemd zijn mocht ik niets van angst voelen.
 • Ik zal niet in dezelfde valkuilen vallen want nu zal ik ze zien. Ik zal de muur zien vooraleer ik er tegenloop. Voor mijn crash had ik zelfs niet door dat ik tegen de muur aan het lopen was. Nu wel.
 • Ik moet mij niks aantrekken van wat anderen denken of vinden Het is mijn leven en de rest heeft daar geen zaken mee. Ik moet ook niet blijven denken aan wat anderen zouden vinden, denken of zeggen van of over mij. Het positieve gesprek met de voorzitter van de toeristische vzw waarvoor ik gewerkt heb bewijst dat. Die had totaal geen rancune. terwijl ik 6 jaar lang dacht dat ze me verwenste.
 • Als het binnen een paar maand zou blijken dat het niet meer gaat, dan is dat dan maar zo. Dan stop ik. Pech en spijtig voor de school maar dan zoeken zij wel iemand anders. Niemand is gediend met een uitgebluste leerkracht. Niet de school, niet de leerlingen en ik nog veel minder. Dus so what, als ik uitval. Ik ben een mens. Niet superman.
 • Het is ok om toe te geven dat ik er een goed gevoel krijg door weer ergens bij te horen. Zolang dat gevoel niet prioritair wordt. Ik weet ook daarop te anticiperen omdat ik mezelf realiseer wanneer ik over de schreef ga. Bewijs daarvan is mijn aanvaarding onder voorwaarden gisteren bij de directrice. We doen het maar on “my conditions”.
 • De school ervaar ik als een veilige plaats. Een biotoop van idealen, kennis en belangrijk: zonder geldgedrevenheid. Ze biedt me een omgeving zonder risico’s. Wat me gemoedsrust zal bieden.
 • Lesgeven geeft me ook energie. Mocht ik vorig schooljaar die lesopdracht niet gehad hebben, dan zat ik nu effectief in een diepe depressie of ik had al lang stommiteiten gedaan.
 • Terug lesgeven en ook zelf terug studeren zal mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen opkrikken. Ik heb terug iets waarin ik mijn tanden kan zetten. Mezelf volledig in kan geven zonder risico’s. Ik kan mezelf dagelijks zal bewijzen dat ik wel kan en dus niet de gefaalde mislukkeling ben uit mijn vorig leven.
 • Ik kan blijven leven op mijn ritme. Het is maar 6 u per week. Dat is 1 uur per dag. Er blijft ruimte voor me-time. Ik kan op mijn ritme blijven leven.

Het lijstje van PRO’s was al snel langer de contra’s. “Bekijk het lesgeven als therapie. Het heeft je voor de zomervakantie rechtgehouden en er door geholpen. Het zal je nu helpen om terug sterker te worden”, zei mijn huisdokter. “Neem tot de Kerstvakantie geen extra lesuren aan en dan zullen we een nieuwe balans opmaken”.

Zo gezegd, zo gedaan. Toevallig zaten enkele leerkrachten van de vakgroep Nederlands 1ste graad op het terras van het café naast mijn deur. Ze waren blij toen ze hoorden dat ik die 6u kwam invullen.

Terwijl ik deze blog schrijf rolt er een e-mail binnen van de mentor-coach in het college: Welkom terug!

Feel’s good !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.