14 dagen leven voor mezelf…

Vorige zondag bracht ik mijn ouders naar de luchthaven. Ze vertrokken op rondreis van 14 dagen door Namibië. Voor het eerst in maanden zou ik weer langer dan enkele dagen alleen zijn. En eerlijk, dat maakte me zenuwachtig. Want doordat mijn ouders er niet zijn verdwijnt ook de regelmaat van hun dagelijkse leven uit het huis. Simpele dingen komen op de helling te staan zoals op tijd opstaan, tijd maken om te ontbijten (tafel dekken, koffie maken, enz…), koken voor mezelf, gaan sporten, …

Het zijn allemaal zaken die evident zouden moeten zijn, behalve dan voor mij. Als ik in gezelschap ben dan doe/deed ik dat omdat anderen (in dit geval mijn ouders) vinden dat dat goed is voor mij, niet omdat ik dat zelf vind/vond. Ik heb/had altijd die motivatie nodig in functie van iemand anders, nooit in functie van mezelf.

Zelfs in zulke triviale (maar belangrijke zaken) heeft/had het pleasen zich vastgezet. “Voor wie zou ik uit mijn bed komen als ik niet moet gaan werken?”, “Voor wie moet ik een ontbijt klaarmaken?”, “Waarom ’s avonds uitgebreid eten koken als ik toch maar alleen ben”, “Waarom zou ik alleen gaan sporten?”, enzovoort… Allemaal bedenkingen die me weerhielden om die dingen wèl te doen. Ik vond het wel de moeite er tijd en energie in te steken als er andere bij waren, maar niet voor mezelf. Dikwijls onder het excuus van “te weinig tijd” en ‘”te veel werk voor dit of dat'”.

2 doelen

Daar ga ik dus nu deze 14 dagen verandering in proberen te brengen. Twee weken puur en alleen voor mezelf leven in die kleine dingen. Het tijdsexcuus is nu alvast niet meer aan de orde. Ik heb zeeën van tijd deze zomervakantie. Dus ook tijd genoeg om opnieuw te leren genieten voor mezelf. Ik heb voor mezelf 2 doelen vooropgesteld om in deze 2 weken zeker te doen: koken en sporten.

Let’s cook!

Ooit stond ik doodgraag in de keuken. Ik heb als student zelfs 9 jaar in de keuken van een restaurant gewerkt en daar veel opgestoken. Kennis die ik niet gebruik. Terwijl ik er wel van kon genieten. Soms zelfs meer dan van het eten van de gerechten die ik maakte. Daarmee ga ik dus beginnen. Elke avond mijn eigen potje koken. Echt koken, dus geen kant-en-klare toestanden. Terug genieten van het kuisen van groenten, vlees te snijden, scampi’s kuisen, … kortom terug genieten van met eten bezig te zijn. En mezelf de tijd gunnen er van te genieten. Van het maken èn het eten uiteraard. De boeken van SOS Piet en Dagelijkse Kost zijn al van onder het stof gehaald. Om 17u gaat de keuken open. Elke dag.

Gevonden in Carcassone (FR). Combinatie van 2 passies: koken en geschiedenis.

Sport

Mijn conditie is een absolute ramp en daar wil ik verandering in brengen. Meer bewegen en blijven bewegen is dus de boodschap. Daarom dat ik dat dat als mijn 2de doel zet. Om te beginnen ga ik om de andere dag gaan zwemmen. Vroeger was ik niet uit het zwembad te slaan. Ik zwom op mijn 17de de 50 meter in 33 seconden. Daar zit ik vandaag ver vanaf. Na 25 lengtes van 25meter is mijn pijp uit. Maar soit, so be it. Ik geniet van het baantjes trekken. De focus op mijn zwemtechniek brengt rust in mijn hoofd.
s’ Morgens om 8u in een zo goed als leeg zwembad zwemmen is zalig. Een half uurtje is meer dan voldoende. De dagen dat ik niet ga zwemmen ga ik wandelen. Niet ver. Maximum 5 km heen en terug. Meer gaat momenteel niet. Of fietsen, op en af langs het kanaal naar Anderlecht en terug. Zo’n 20km. Ook dat is genoeg.

Ik heb me ook voorgenomen om elke keer ik een slechte dag heb niet meer in de zetel te gaan liggen, maar om ofwel te gaan zwemmen, fietsen of wandelen. Om het even welk weer het is. Ik heb altijd moeten lachen als men mij zei dat sporten zou helpen als ik me slecht voelde, maar men heeft gelijk. Ik sla dan 2 vliegen in één klap: mijn conditie verbetert en mijn hoofd wordt leeggemaakt.

Mijn dag begint voortaan om 8u met sport. Na een goed ontbijt natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.