Karel de zeemeeuw

Tijdens mijn vakantie in het zuiden van Frankrijk werden we elke morgen steevast gewekt door de meeuwen. Het zijn niet van die kleine zeemeeuwen die we aan onze kust kennen. Maar van die grote, sierlijke kolossen. Zowel s’morgens als s’avonds duiken ze op, vergezeld van een zwerm kleinere meeuwen. Overdag zien we ze weinig. Alsof ook zij gaan schuilen voor de brandende zon. 

Vanochtend waren ze er ook weer. Met het hele concert kenmerkende geluiden. Het was alsof de grootste meeuwen van het pak de andere opriepen, want alsof er een fluitsignaal gegeven was steeg de hele meute op en vertrok ze richting zee. “Er is een vissersboot aangekomen met verse vis”, zei ik al lachend toen de meeuwen vertrokken. Een quote die me in één tel meer dan 30 jaar terug in de tijd schoot. Naar het 2deleerjaar in het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Halle. Bij meester Piet De Mol. 

Pluk van de Petteflet

Onze generatie is opgegroeid met de verhaaltjes van Annie MG Schmidt. Mijn eerste kennismaking met deze schrijfster was met haar – wat mij betreft – meesterwerk “Pluk van de Petteflet”. Over een klein jongetje dat dolle avonturen beleeft met zijn kraanwagentje en de bewoners van het appartementsgebouw waar hij woont, de Petteflet. Karel, de zeemeeuw, was één van de vriendjes van Pluk. De quote van de visserboot komt uit een hoofdstuk waarbij Karel met al zijn meeuwen-vrienden Pluk uit een hachelijke situatie heeft gered. Na de goede afloop trek de meeuw naar de haven want er is er een vissersboot met verse vis aangekomen. 

Liefde voor het lezen

Meester Piet las ons in het 2deleerjaar elke week op een zeer geanimeerde wijze voor uit dat boek. Ik had toen al geen geduld om te wachten tot hij het laatste hoofdstuk zou voorlezen en ik vroeg mijn ouder of ze het boek voor mij wilde kopen. Ik weet niet meer ter gelegenheid van wat ik het kreeg, maar dat was het moment dat ik boeken ben beginnen lezen. En ik ben eigenlijk nooit gestopt. 

Of de leerkrachten nu nog voorlezen uit Pluk weet ik niet. Misschien is hij wel vervangen door één van de pennevruchten van Marc de Bel. Maar voor mij blijft het een klassieker die aan het lezen zette (samen met Pietje Puk, de vrolijke postbode). 

En elke keer ik een grote zeemeeuw zie en hoor moet ik aan Karel de zeemeeuw en meester Piet denken. Mijn nostalgisch karakter beleeft hoogdagen op zo’n momenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.