Over een vol gemoed, afvallende maskers, nutteloosheid en vertrouwen herwinnen.

Ik heb de laatste dagen steeds vaker last van een gemoed dat volschiet. Telkens als ik – in gedachten – tegen vrienden vertel over wat me is overkomen en nu nog altijd overkomt. Kl*te burn-out.

Afkicken als workaholic, geconfronteerd worden met de fouten en mislukkingen uit het verleden, met onbegrip en verwijten van buitenaf, met vermeende roddels die ‘men’ over jou vertelt (althans dat denk je) en waartegen je je niet (meer) kan verdedigen, met de effectieve rottigheid die er in sommige delen van onze samenleving zit en vooral de hypocrisie en valsheid van mensen die je vroeger als vriend beschouwde… Het is zo kl*ote en het voelt zo onrechtvaardig. Het heeft er voor gezorgd dat ik iedereen, ook de goeden, heb buiten gegooid. En sporadisch laat ik nu, na grondige analyse, terug mensen binnen in mijn leven. Mijn basis voor die analyse: mijn buikgevoel. Als ik me niet 100% goed voel bij iemand, gaat de deur (nog) niet open.

Ik vertel dus in gedachten. Want ik durf dergelijke face2face gesprekken (nog) niet aangaan. Ook al zeggen de weinige vrienden die ik opnieuw binnenlaat in mijn leven dat ik hen altijd mag bellen als ik eens wil crashen. (Noot aan mezelf: leer nu eindelijk eens een helpende hand aanvaarden). Maar ik doe dat niet. Ik ben bang om in hun bijzijn in te storten en te janken. Ik begin me nu maar pas echt te realiseren wat voor een schild tegen emoties ik in de voorbije 20 jaar rond mij heb opgebouwd. Of beter, wat een masker.

Masquerade! Paper faces on parade
Masquerade! Hide your face so the world will never find you
Masquerade! Every face a different shade
Masquerade! Look around, there’s another mask behind you

Uit: The Phantom of the Opera, Masquerade.
Masquerade uit The Phantom of the Opera in Royal Albert Hall London (Bron: Phantom of the Opera).

Ik moet de voorbije maanden vaak denken aan dit refrein uit ‘Masquerade’, uit de Phantom of the Opera, de musical gebaseerd op het boek van Gaston Leroux, Le Phantome de l’Opéra (mijn lievelingsboek en -musical btw). Iedereen trekt een masker op. Het leven is een parade van maskers. Het één al doorzichtig dan het andere. Maar net zoals de Phantom zijn emoties niet kon uiten van achter zijn masker, kon ik dat ook niet. Ik kon ook geen emoties ontvangen. Een persoonlijke ‘dank u’ of ‘proficiat’, of een compliment tout court, het deed me weglopen. Maar een anonieme staande ovatie na een speech nam ik dan wel weer met plezier in ontvangst. Als het persoonlijk wordt ga ik lopen.

Mijn masker, mijn leugen als workaholic.

Het zullen wel afkickverschijnselen zijn, maar ik vecht momenteel tegen een serieus gevoel van nutteloosheid. Ik heb 25 jaar gewerkt en geleefd in functie van van alles en iedereen. En afkicken van een werkverslagen is hard en confronterend. Ze (mijn huisdokter en psycholoog) zeggen mij dat ik opnieuw moet leren om van dingen te genieten zonder dat er een doel aan vast hangt. Dat ik dingen moet doen die ik graag doe. Alleen, ik zou begot niet weten wat ik graag doe. Ik herken mezelf niet meer.
Mijn hele identiteit naar buiten toe blijkt nu, na enige gesprekken bij de psycholoog, een façade die ik opgetrokken heb. De oorzaak zou liggen in een vorm van sociale angst en bij mijn subassertiviteit. Dit staat zo haaks op wie ik was of dacht dat ik was.

Ik ben 43 jaar. Op het moment in mijn leven dat alles in zijn plooi zou moeten liggen en net op dat moment blijkt dat heel mijn leven gebaseerd op een leugen die ik dan nog zelf heb wijsgemaakt. Dat is een uppercut van jewelste en het ergste moet dan nog komen.

Na dat besef komt dan de vraag: wie ben ik dan wel? Dat is dan ook de rode draad van mijn odyssee hier. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.